IZ APOSTOLSKEGA PISMA O DRUŽINI

IZ APOSTOLSKEGA PISMA O DRUŽINI

“FAMILIARIS CONSORTIO” papeža Janeza Pavla II

(Cerkveni dokumenti št.  16, Ljubljana, april 1982)

13.JEZUS KRISTUS ŽENIN CERKVE IN ZAKRAMENT ZAKONA (str.17.tč. 9)

9. Kakor vsak od sedmerih zakramentov tako je tudi zakon z resničnostjo napolnjeno znamenje, stvarni symbol odrešenjskega dogajanja, vendar na svoj način. “Zakonci so tega deležni kot zakonci, v dvoje, kot par tako zelo, da pravi in neposredni učinek zakona (res et sacramentum) ni nadnaravna milost sama, temveč krščanska zakonska vez, svojevrstno krščansko občestvo v dvoje, občestvo, ki predstavlja skrivnost Kristusovega učlovečenja in njegovo skrivnost zaveze. Tudi vsebina te deležnosti pri Kristusovem življenju je nekaj specifičnega, svojevrstnega : zakonska ljubezen ima na sebi nekaj celostnega, nekaj kar zaobjame vse razsežnosti osebe; tiče se telesa in nagona, čustvene moči in afektivnosti, teženja duha in volje; naravnana je na kar najgloblje osebnostno enotnost, ki presega zgolj telesno združitev in usmerja k združitvi srca in duše.

(str. 82)

7. Ob sklepu te pastoralne poslanice, ki hoče pri vseh prebuditi pozornost za resnobne in hkrati veličastne naloge krščanske družine, bi rad prosil Sveto nazareško Družino za njeno varstvo.

Po skrivnostnem božjem sklepu je v njej mnogo let živel skrit Božji Sin. Zato je pravzor in zgled za vse krščanske družine. Ta sveta družina, edinstvena na vsem svetu, je živela nepoznana in v tihoti majhnega kraja v Palestini. Doživljala je preizkušnje: revščino, preganjanje in izgnanstvo; neprimerljivo in na vzvišen način je poveličevala Boga. Ta družina ne bo odrekla svoje pomoči krščanskim družinam, še več, stala bo ob strani vsem družinam na svetu: pri zvestobi vsakdanjim dolžnostim, pri prenašanju zaskrbljenosti in stisk življenja, pri velikodusni odprtosti za potrebe drugih, pri veselem spolnjevanju Božjega načrta glede njih samih.

Naj jih sveti Jožef, ,,pravični mož”, neutrudljivi delavec, zvesti varuh zaupanega mu dvojnega zaklada, stalno varuje, brani in razsvetljuje!

Naj bo Devica Marija, ki je Mati Cerkve, tudi Mati ,,domace Cerkve”! Naj po njeni materinski pomoči vsaka krščanska družina postane resnično ,,Cerkev v malem” (ecclesiola), v kateri se zrcali in v življenju izraža skrivnost Kristusove Cerkve! Ona, dekla Gospodova, naj bo zgled ponižnega in velikodušnega sprejemanja Božje volje. Ona, Mati bolecin ob vznožju križa, naj lajša bolecine vsem, ki trpe zaradi družinskih težav in naj obriše njihove solze.

In Kristus, Gospod, Kralj vesoljstva, Kralj družin, naj bo kakor v Kani prisoten v vsakem krščanskem domu kot izvir luči, veselja, vedrega zaupanja in moči. Na slovesni praznik, posvečen njegovemu kraljestvu, ga prosim, da bi vsaka druzina velikodušno prispevala svoj delež k prihodu njegovega kraljestva na ta svet, ,,kraljestva resnice in življenja, kraljestva svetosti in milosti, kraljestva pravičnosti, ljubezni in miru”;(l83) saj je to kraljestvo namen in cilj zgodovine.

Njemu, Kristusu Kralju, Mariji in Jožefu izročam sleherno družino. V njihove roke polagam to pismo, njihovemu srcu ga zaupam. Naj vam ga oni ponudijo, častiti bratje, dragi sinovi in hčere; naj oni podpro vaša srca za luč, ki sije iz evangelija v vsako družino!

Ko vam zagotavljam svojo stalno molitev, vam podeljujem vsem in vsakemu posebej iz srca svoj apostolski blagoslov — V imenu Očeta in Sina in Svetega Duha

Dano v Rimu, pri Sv. Petru, na praznik Kristusa Kralja, dne 22. novembra 1981, v četrtem letu mojega papeževanja.

JANEZ PAVEL II., papež

 

2 thoughts on “IZ APOSTOLSKEGA PISMA O DRUŽINI”

  1. 1. Rim 13,12

    Noč se je pomaknila naprej in dan se je približal. Odvrzimo torej dela teme in nadenimo si orožje luči.

    Vse častilce svetega Jožefa, njegovega Prečistega Srca in svetih treh Src Jezusa, Marije in Jožefa opogumljam k molitvi.
    Nevenka

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja