Sveti Peter Julijan Eymard, duhovnik, ČASTILEC EVHARISTIJE – redovni ustanovitelj

ČE BI DOJELI VELIČINO BOŽJE PRISOTNOSTI JEZUSA KRISTUSA V EVHARISTIJI, NE BI ZAMUDILI NITI ENE SVETE MAŠE, ČE IMAMO MOŽNOST SE JE UDELEŽITI. KOLIKO ČASOV PREČIŠČEVANA V VICAH BI SI PRIHRANILI.  NAMREČ KOT SO  NEBESA, TAKO SO VICE IN TAKO JE TUDI PEKEL REALEN. I

N SATAN SE S POMOČJO VSEH  NJEGOVIH SODELAVCEV TRUDI, DA TEGA NE BI VERJELI, KER ČE NE VERUJEMO VANJ Z NAMI LAHKO MANIPULIRA PO MILI VOLJI.

Sveti Peter Julijan Eymard, duhovnik, redovni ustanovitelj

Že kot petleten deček naj bi Peter Julijan v sebi občutil posebno ljubezen do Jezusove evharistične navzočnosti v tabernaklju in že takrat ure in ure preklečal pred njim. Zato je razumljivo, da je širjenju češčenja sv. Rešnjega telesa posvetil vse svoje življenje in moči.

Ime: Ime Peter izhaja iz latinske in grške besede petra, »skala«, prevedeno iz hebrejskega imena Kefa z istim pomenom. Julijan pa je pridevniška izpeljanka iz imena Julij, ki izhaja iz latinskega rodovnega imena Julius »Jupitrov, božji«

Rodil se je 4. februarja 1811 v mestecu Le Mure d’Isere pri Grenoblu v Franciji,

umrl pa 1. avgusta 1868 v rodnem mestu.

Družina: Njegov oče Julijan je bil reven krojač, ki je zgodaj ovdovel in se leta 1804 drugič oženil s Petrovo mamo Marijo Magdaleno Pélorse. Imel je več bratov in sester, a nekateri od njih niso preživeli otroških let.

Skupnost: Junija 1829 je sprva vstopil v noviciat oblatov brezmadežne device Marije, a je moral zaradi bolezni skupnost zapustiti. Deset let kasneje je že kot duhovnik vstopil k maristom (Družba Marijina), kjer je opravljal pomembne službe. 14. maja 1856 je iz reda izstopil in ustanovil svojo družbo.

Ustanovitelj: Leta 1856 je v Parizu ustanovil redovno skupnost evharistincev – Duhovnikov najsvetejšega Zakramenta (SSS). Naloga kongregacije je pospeševanje češčenja sv. evharistije. Poleg tega je ustanovil še kongregacijo »služabnic najsvetejšega Zakramenta« ter bratovščino za svetne ljudi (laiško združenje). Kongregacija ima danes dobrih 900 članov v 29 skupnostih po vsem svetu, na vseh kontinentih.

Dela: Po njegovih zapiskih je nastala knjiga Presveti zakrament, ki je bila leta 1935 prevedena tudi v slovenščino.

Sodobniki:Sveta Janez Vianney in Peter Chanel, papež Pij IX., Marguerite Guillot, soustanoviteljica »služabnic najsvetejšega Zakramenta«, kipar August Rodin.

Zavetnik:Svojega reda, častilcev najsvetejšega Zakramenta.

Kreposti:Vse življenje je gojil globoko in prisrčno pobožnost do Najsvetejšega in spokorno življenje. Bil je obdarjen z zamaknjenji, prerokbami in razločevanjem duhov, doživljal pa je tudi hudo notranje trpljenje in napade satana. 

Upodobitve: Na upodobitvah in fotografijah ga vidimo običajno v preprosti duhovniški obleki, koščenega obraza s pogledom, zazrtim v daljavo. V rokah, ogrnjen z velumom, največkrat drži monštranco in z njo blagoslavlja.

Grob:Pokopali so ga na domačem pokopališču, a so ga po desetih letih (njegovo truplo so našli nestrohnjeno) prekopali in odpeljali v Pariz, kjer počiva v redovni cerkvi Kristusovega telesa.

Beatifikacija:Za blaženega ga je 12. julija 1925 razglasil papež Pij XI., za svetnika pa 9. decembra 1962 papež Janez XXIII.

Goduje: 2. avgusta.

Misel:»Za duhovnike bi storil vse!«

Splet:www.blessedsacrament.com; www.eymardianplaces.com

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja