Sv. nadangeli Mihael, Gabrijel in Rafael 29. 9. 2014

29. 9. 2014 Sv. Mihael, Gabrijel in Rafael

Arcangeli-tosini

Trije Nadangeli Mihael, Gabrijel in Rafael so edini angeli, ki so navedeni v Svetem pismu in vsi trije imajo pomembno vlogo v zgodovini odrešenja.

Sveti Mihael ” vodja vseh angelov”. Njegovo ime je v hebrejščini pomeni »KDO JE KAKOR BOG?« in vnela se je bitka dobrih angelov proti Luciferju in njegovimi privrženci, ki so se uprli Bogu. Sv. Mihael je omenjen  štirikrat v Svetem pismu, v Danielu 10 in 12, v Judovem pismu in v knjigi Razodetja.

Svetega Mihaela kličemo za zaščito pred Satanom od vsega zla. Papež Leon XIII. Je imel leta 1899 preroško vizijo zla, ki bo povzročena Cerkvi in svetu v 20. Stoletju, zato je napisal molitev za varstvo k svetemu nadangelu Mihaelu in naročil, da se moli ob koncu vsake svete maše.

Krščanska tradicija priznava štiri naloge Svetemu Mihaelu:       Boj proti Satanu, reševanje duš vernikov pred močjo sovražnika, posebno ob smrtni uri, da je prvak za Božje ljudstvo, da kliče in vodi človeške duše na sodbo.

»Jaz sem Gabrijel, ki stojim pred Bogom.” (Lk 1, 19)

Sveti Gabrjiel, čigar ime pomeni »BOŽJA MOČ,” je omenjen štirikrat v Svetem pismu. Najpomembnejše je Gabrijel omenjen dvakrat v Novi zavezi; sporoči rojstvo Janeza Krstnika očetu Zahariji in pri Učlovečenju Besede v Mariji.

Krščanska tradicija govori, da je tudi bil on tisti, je opomnil svetega Jožefa in oznanil pastirjem,  pa  tudi, da je bil ob Jezusu v  agoniji v vrtu Getsemani in ga krepčal.

“Jaz sem angel Rafael, eden izmed sedmih, ki stojijo pred Gospodom« (Tob 00:15)

Sveti  Rafael, čigar ime pomeni »BOG JE OZDRAVIL” zaradi ozdravljenja Tobijeve slepote v Tobijevi knjigi . V Tobijeva knjiga je edina knjiga, v kateri je omenjen. Njegovo poslanstvo je v tradiciji sprejeto – ozdravljanje in dela usmiljenja.

Nadangel Rafael je omenjen tudi v Jan 5, 1-4

TI TRIJE NADANGELI MIHAEL, GABRIJEL IN RAFAEL SO EDINI ANGELI IMENOVANI V SVETEM PISMU IN IMAJO POMEMBNO NALOGO V ZGODOVINI ODREŠENJA. Z ZAUPANJEM SE OBRAČAMO K NJIM V SVOJIH STISKAH IN POTREBAH. DA NAM IZPROSIJO MILOSTI PRED BOŽJIM PRESTOLOM.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja