Papeževa služba je zagotovilo “za poslušnost Kristusu in njegovi besedi.” (Papež Benedikt XVI.)

IZ HOMILIJ PA PEŽA BENEDIKTA XVI.

Petrov naslednik ima posebno nalogo. Peter je v imenu apostolov prvi izrazil veroizpoved: “Ti si Kristus, Sin živega Boga” (Mt 16,16). To je naloga vseh naslednikov Petra: biti vodnik v izpovedovanju vere v Kristusa, Sina živega Boga. Predsedujoči Rimu je najprej predsednik tega veroizpovedi. Z vrha te katedre mora rimski škof nenehno ponavljati: Dominus Jezus “Jezus je Gospod”, kot je zapisal Pavel v pismih Rimljanom (10, 9) in Korinčanom (1 Kor 12, 3). Korinčanom je s posebnim poudarkom dejal: “Čeprav obstajajo bodoči bogovi, bodisi v nebesih bodisi na zemlji … za nas pa je eden Bog Oče … in eden je Gospod Jezus Kristus, skozi katero vse obstaja in skozi katero mi obstajamo “(1 Kor 8, 5-6). (Papež Benedikt XVI., Homilija z dne 7. maja 2005)

 

epa01981091 Pope Benedict XVI leads the traditional Epiphany mass in Saint Peter’s Basilica at the Vatican January 6, 2010. EPA/CLAUDIO ONORATI

Papeževa služba je zagotovilo “za poslušnost Kristusu in njegovi besedi.” (Papež Benedikt XVI.)

Moč, ki jo je Kristus podelil Petru in njegovim naslednikom, je v absolutnem smislu pooblastilo za služenje. Moč poučevanja v Cerkvi zahteva zavzetost za poslušnost veri. Papež ni absolutni suveren, čigar “razmišljanje” in “hoče” sta zakona. Nasprotno: papeževa služba je zagotovilo “za poslušnost Kristusu in njegovi besedi”. Ne sme razglašati »svojih idej«, temveč mora sebe in Cerkev nenehno povezovati s pokorščino Božji besedi, tako pred vsemi poskusi prilagajanja in preljube kot pred vsakim oportunizmom. (Papež Benedikt XVI., Homilija z dne 7. maja 2005)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja