NAŠA GOSPA IZ GUADALUPE- DOKAZ LJUBEZNI ZA AMERIČANE

NAŠA GOSPA IZ GUADALUPE- DOKAZ LJUBEZNI ZA AMERIČANE

Praznovanje 12.12.2014

Med domorodci Mehike se prenašal in ohranil spomin na njeno zgodovino iz generacije v generacijo skozi pesmi in pismi, ki so bile kopirane s številkami in hieroglifskimi simboli, surovih kaktusovih vlaknih, bombažu, usnju in lubju. Ti se imenujejo »kodeksi«

Pri svojem delu se zgodovinarji strinjajo z navedbo, da je slika Marije iz Guadalupe  natisnjena na Tilman Ayate, pončo – tipična pokrivalo ljudstev Mehike, katerega lastnik je bil sveti Juan Diego in ta je napolnjen s simboli in figurami. Funkcija, ki je še bol edinstvena je, da je bil namenjen ljudem, ki naj natančno poročajo prek slik in simbolov. Po mnenju domorodcev je Mati Božja izjemno lepa in ni samo portret, temveč tudi kodeks in sporočilo iz nebes, ki so ga dobili tudi misijonarji in osvajalci. Skozi to nadnaravno sporočilo je Marija iz Guadalupe izrazila naklonjenost, do njenih posebnih ljudi, njeno dobroto in milost brez meja in nežnost, ki jo do tedaj ni bila nikoli izkazana Indijancem.

Poglejmo teh nekaj simbolov Guadalupske Marije.

Svetleči pas

Naša Gospa iz Guadalupe se prikaže s pasom, ki se ne nahaja v pasu, ampak zgoraj. To je bilo za Indijance znamenje, da je bila noseča. Koga  nosi? Velik sijaj, ki ga ima Naša Gospa za njo in njen krilo je sonce. Za prebivalce Mehike je ta zvezda simbol božanskosti. Torej ugotovitev da gospa ni bila nihče drug kot Mati Božja.

Datum prikazanja

Ta datum je pomemben dogodek za simbol sonca. In se nanaša na tako imenovani čas zimskega solsticija. Na južni polobli, se zgodi to 22. junija. Zaradi nagiba Zemlje, Sonce doseže svojo največjo oddaljenost od ekvatorja. To je začetek zime in tudi dan, ko sonce vzide kasneje. Iz tega razloga, je to najkrajša dan in najdaljša noč v letu. Na severni polobli, kjer se nahaja Mehika, solsticij pride do 22. decembra. Že od nekdaj, so poganski narodi s verjeli, da je ta datum, najpomembnejše v letu, ker po tem dnevu sonce »raste«. Že pred Kolumbom so narodi Mehike poznali zelo dobro astronomijo in je imel ta dan najvišji verski pomen, ker je bil dan ko  »umirajoče«  sonce ponovno pridobi moč, je dan vrnitve  življenja, ko prihaja svetloba in zmaga nad temo.

Prikazovanje Marije Guadalupe je prišlo ravno v tem času. Zapisan je sicer datum je 12. December in se ta datum iz spoštovanja tradicije ohranja še danes, čeprav so bile kasneje ugotovljene napake na Julijanskem koledarju, ki so se odpravile šele kasneje. Da se okrepi vtis, hkrati slavni komet Halley je dosegla Zenit v mehiških nebu.

Ogrinjalo iz zvezd

Glede na nedavne študije, ki jih je mogoče dokazati s čudovito natančnostjo, plašč Marije prikazuje najsvetlejše zvezde glavnih konstelacij, ki so vidne v Mehiški dolini Anahuac na dan prikazovanja. To je bil  za Indijance še en dokaz,  da Gospa prihaja iz nebes.

Štiri cvetni listi

Če pogledamo na Marijin plašč, pod pasom vidimo majhen cvet štirih cvetnih listov. Ta cvet je Nahui-Hollin in je velikega pomena za domorodce z  vidika vesoljnega.

Starodavno glavno azteško mesto Tenochtitlán, zlasti hrib Tepeyac, kjer je bilo prikazanje Matere Božje, predstavlja tudi polnost Božje navzočnosti. To je bil še en pokazatelj, da je Gospa z ogrinjalom iz zvezd, nosi v svoji najbolj čisti maternici pravega Boga.

 

Preostalo cvetje in številke, natisnjene na njenem oblačilu niso tam  po naključju. Ustrezajo geografskim razlikam v Mehiki, ki jih domorodci razlagajo do popolnosti.

Lasje

Naša Lady nosi svoje lase, kar je bilo med vsemi Azteki znamenje devištva. Zato lasje kažejo, da je Devica in Mati.

Obraz

Končno je Naša Gospa želela povedati, kot mešanka s temno ovalnim obličjem, da želi biti ljubeča mati vseh prebivalcev Amerike.

Mnoge druge simbole je mogoče videti v izredni podobi Marije iz Guadalupe in nobena od njih ni naključna, saj je vse na zelo visoki ravni Modrosti. Po drugi strani pa obstaja cela vrsta lepote, ki se skriva v Devici, da je znanost z vsemi svojimi tehnološki napredki ne more razložiti. Na primer, pojav v zenici, ki s povečevalnim steklom pokaže človeško podobo. Nepojasnjena je vzdržljivost surovine plašča, ki ga  niti žveplena kislina, ki je padla po nesreči ni uspela uničiti.

Skrivnostni način, s katerim je bila natisnjena slika Marije in druge vidike, bomo obravnavali kasneje. So čudesa “Device Marije, Matere pravega Boga”, kot je je opredelil v prvem govoru  sv. Juan Diego.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja