KATEHEZA SVETEGA OČETA NA PRAZNIK SVETEGA JOŽEFA, 19. MARCA 2014

19. marca, praznik svetega Jožefa, tisoče vernikov se je zbralo v Areni ljudstev v Amazoniji, za praznik ženina Device Marije, Božje Matere.

São José 1

São José 3 São José 4

 

 

 

KATEHEZA SVETEGA OČETA NA PRAZNIK SVETEGA JOŽEFA.

Dragi bratje in sestre, dober dan!

Danes 19. Marca praznujemo slovesen praznik svetega Jožefa, Ženina Marije in Varuha vesoljne Cerkve. Namenimo torej to katehezo njemu, ki si zasluži vso našo hvaležnost in pobožnost, saj je znal varovati Sveto Devico in Sina Jezusa. Biti varuh je Jožefova značilnost, je njegovo veliko poslanstvo.

Danes bi rad povzel temo skrbništva v skladu s posebno perspektivo, perspektivo vzgoje Glejmo Jožefa kot vzor vzgojitelja, ki varuje in spremlja Jezusa na njegovi poti napredovanja v modrosti, starosti in milosti«, kot pravi Evangelij. On ni bil Jezusov oče; Jezusov oče je bil Bog, toda on je skrbel za Jezusa kot očka, skrbel za Jezusa kot oče,  da bi rastel. In kako ga je vzgajal?  V modrosti, starosti in milosti.

Začnimo s starostjo, ki je najbolj naravna dimenzija, fizična in psihološka rast. Jožef je skupaj z Marijo skrbel za Jezusa predvsem iz tega zornega kota; to pomeni, da ga je ‘redil’, skrbel, da mu ne bi manjkalo potrebno za zdrav razvoj.

Ne pozabimo, da je pozorno skrbništvo Deteta vsebovalo tudi beg v Egipt, težko izkušnjo življenja kot begunci – Jožef je bil begunec, z Jezusom in Marijo – da bi ubežal Herodovim grožnjam. Potem, ko so se vrnili v domovino in se nastanili v Nazaretu, je dolgo obdobje Jezusovega življenja v njegovi družini. V teh letih je Jožef naučil Jezusa tudi svojega poklica, Jezus se je izučil tesarske obrti  s svojim očetom Jožefom. Tako je Jožef vzgajal Jezusa.

Poglejmo drugo razsežnost vzgoje, to je vzgoje v »modrosti«. Jožef je bil Jezusu vzor in učitelj te modrosti, ki se hrani z Božjo Besedo. Moremo misliti, kako je Jožef vzgajal malega Jezusa v poslušanju svetih spisov, posebno, ko ga je ob sobotah spremljal v sinagogo v Nazaretu. Jožef je spremljal Jezusa, da bi poslušal Božjo Besedo v sinagogi.

In na koncu, razsežnost »milosti«. Sveti Luka, nanašajoč se na Jezusa, pravi: »Božja milost je bila z njim«(Lk2,40) Tukaj je bila vloga svetega Jožefa gotovo bolj omejena v primerjavi s področjem starosti in modrosti. A bila bi velika napaka misliti, da oče in mati ne moreta narediti ničesar glede vzgoje otrok, da bi ti rasli v Božji milosti. Rasti v starosti, rasti v modrosti, rasti v milosti: to je delo, ki ga je Jožef opravil za Jezusa, mu pomagal rasti v teh treh razsežnostih, mu pomagal napredovati.

 

Dragi bratje in sestre, poslanstvo svetega Jožefa je zagotovo enkratno in neponovljivo, ker je absolutno enkraten Jezus. In vendarle v svojem varovanju Jezusa, v vzgoji za rast v starosti, modrosti in milosti, je Jožef vzor vsakega vzgojitelja, predvsem za vsakega očeta. Sveti Jožef je vzor vzgojitelja in očeta. Zaupam v njegovo varstvo vse starše in duhovnike – ki so očetje -, in tiste, ki imajo vzgojno nalogo v Cerkvi in družbi.

Na poseben način, želim pozdraviti danes, na praznik očetov, vse starše, vse očete: pozdravljam vas iz srca! Poglejmo: so na trgu nekateri očetje? Dvignite roke, očetje! Koliko očetov! Čestitam, čestitam za vaš praznik! Za vas prosim milosti, da bi bili vedno zelo blizu vašim otrokom in jih pustili rasti! Potrebujejo vas; vas, vašo prisotnost, vašo bližino, vašo ljubezen. Bodite zanje kot sveti Jožef: varuhi njihove rasti v starosti, modrosti in milosti. Varuhi njihove poti; vzgojitelji, spremljajte jih. In s bližino boste resnični vzgojitelj. Hvala za vse kar storite za svoje otroke: hvala. Vsem vam voščim lep praznik očetov in vsem očetom, ki so tu, vsem očetom. Naj vas sveti Jožef blagoslavlja in spremlja. In nekaterim izmed nas je oče že odšel, Gospod ga je poklical: toliki ki so na trgu nimajo očeta. Lahko skupaj molimo za vse očete sveta, za žive pa tudi za pokojne in za svoje, skupaj molimo in spomnimo se svojega očeta, če je živ ali mrtev. In molimo velikega Očeta vseh nas, molitev Oče naš. En Oče naš za vse naše očete: Oče naš………

In čestitke očetom!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja