ČEŠČENJE PREČISTEGA SRCA SVETEGA JOŽEFA NI NOVOST

 

ČEŠČENJE PREČISTEGA SRCA SVETEGA JOŽEFA

 

5. Družba češčenja prečistega srca svetega Jožefa.

Splošna navada kristjanom je ta, da radi in velikokrat izgovarjamo tri sveta imena, ki nas opomnijo na najbolj častito, kar je kdaj bilo na svetu. To so imena ustvarjene Trojice: Jezus, Marija, Jožef…..Večkrat pa tudi imenujemo troje svetih src. Govorimo od Božjem Srcu Jezusovem, o presvetem srcu Marijinem in prečistem srcu svetega Jožefa. Znana je tudi različna pa skrivnostna podoba teh treh src. Srce Jezusovo obdano z gorečim plamenom in ovito s trnjenov krono, s sulico prebodeno in krvaveče, na vrhu ima znamenje našega odrešenja, sveti križ, ki stoji na Zveličarjevem Srcu. Marijino Srce je z mečem prebodeno, pa ne krvaveče, ker Marijino mučeništvo je bilo nekrvavo. Srce svetega Jožefa pa je obdano z lilijo.
Morebiti bi kdo mislil, da je neopravičeno ako govorimo o prečistem srcu svetega Jožefa. Morebiti bi se kdo bal, da ni katoliško verno, ako je njegovo ime, kakor tudi njegovo srce postavljeno zraven presvetega srca Jezusa in Marije in da vsa tir srca posebno častimo…Mihael Bokko iz reda Oblatov je bil prisrčni častilec svetega Jožefa. Ustanovil je družbo, ki je imela dvojni namen. Namreč da je častila presveto srce svetega Jožefa, ki je bilo s srcem Jezusa in Marije tako prisrčno sklenjeno in zedinjeno, in pa, da so si njeni udje posebno prizaadevali posnemati SVETEGA JOŽEFA V POPOLNI VDANOSTI V BOŽJO VOLJO. TO DRUŽBO JE IMENOVA : DRUŽBA NA ČAST PREČISTEMU SRCU SVETEGA JOŽEFA”.

To družbo je potrdil sveti Oče Gregor XVI. 1843 in se je po Laškem močno razširila in bila mnogim studenec milosti in tolažbe. Ni torej novotarija, niti cerkvenemu duhu, nasprotno…….(Iz knjige Življenje preblažene Deice in Matere Marije in njenega prečistega ženina svetega Jožefa (J.Volčič. 1887) sv. Jožefa)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja