9-DNEVNICA K JEZUSOVEMU OBLIČJU

1958: Njegova svetost papež Pij XII. je 17. aprila 1958 odobril obhajanje praznika Jezusovega obličja na torek pred pepelnično sredo (pustni torek).

Sveta Veronika

 

DEVETDNEVNICA K SVETEMU OBLIČJA

Pobožnost se začne v torek pred pepelnično sredo (dan, posvečen svetemu obličju) in traja devet dni. Imenuje se devetdnevnica k svetemu obličju (sestoji iz malega rožnega venca Kristusovega obličja, molitve k svetemu obličju, molitve zlata puščica in litanij svetega Jezusovega obličja) in se lahko moli kadar koli v letu, zlasti pa jo je dobro moliti v postnem času.

 • Molitev zlata puščica

 • “Naj bo najsvetejše Božje ime, ki je najbolj častitljivo, najbolj vredno češčenja, najbolj nedoumljivo in neizrekljivo, vedno slavljeno, blagoslovljeno, ljubljeno, češčeno in poveličevano v nebesih, na zemlji in pod zemljo po vseh Božjih stvareh in po presvetem Srcu Jezusovem v najsvetejšem oltarnem zakramentu! Amen.”

 • Molitev k svetemu obličju

 • Jezus, ki si v svojem krutem trpljenju postal »zaničevan in zapuščen od ljudi, mož bolečin«, častim tvoje Božje obličje, na katerem je nekoč žarela lepota in nežnost božanstva, zdaj pa je zaradi mene postalo kakor obraz gobavca! V teh iznakaženih potezah kljub temu prepoznavam tvojo neskončno ljubezen in gorim od želje, da bi te ljubil in si prizadeval, da bi te vzljubili vsi ljudje. Solze, ki so tako obilno tekle iz tvojih oči, se mi zdijo kakor dragoceni biseri, ki jih želim zbrati in z njihovo neskončno ceno kupiti duše ubogih grešnikov.

 • O, Jezus, tvoje češčenja vredno obličje je edina lepota, ki očara moje srce! Rotim te, vtisni svojo božansko podobo globoko v moje srce in ga vžgi s svojo ljubeznijo, da bom kmalu zrl tvoje slavno obličje v nebesih. Amen.

 • LITANIJE PRESVETEGA JEZUSOVEGA OBLIČJA.

  Verniki se na omenjeni torek udeležijo svete maše in se tako zedinijo v molitvi. Rožnemu vencu lahko vedno dodamo še druge molitve h Kristusovemu obličju: posvetitev, darovanje, vzklike in podobno, pa tudi molitve k Božjemu usmiljenju ali Kristusovim ranam.

   

   

  »To je primeren trenutek, da spremenite svoje življenje! To je čas, da dovolimo, da so naša srca ganjena! … Vse, kar mora posameznik storiti, je, da sprejme klic k spreobrnjenju … V tem posebnem času usmiljenja …« (Obličje usmiljenja, 19). To pobudo je s cerkvenim dovoljenjem odobril zagrebški pomožni škof msgr. Ivan Šašek.

   

   

  »Veseli se, hči moja, ker se bliža ura, ko se bo rodilo najlepše delo pod soncem.« To so Gospodove besede sestri Mariji od sv. Petra.

   

  Naš Gospod govori o dajanju zadoščenja svetemu obličju, ki je po njegovem razodetju namenjeno, da bo sredstvo zmage nad brezbožnim komunizmom in prostozidarstvom za ponovno vzpostavitev miru na svetu. »Pomislite na žalitve, ki so mi jih zadala komunistična združenja, sovražniki Cerkve in Kristusa. Položili so roke na Gospodove maziljence (duhovnike). Toda njihovi zlobni načrti so zaman in ne bodo uspeli! Želim vzpostaviti delo zadoščenja! Dela zadoščenja svetemu obličju bodo namreč zadržala Božjo pravičnost.« (1843)

   

   

  Pred Fatimo, pred dejansko prošnjo blažene Device Marije trem fatimskim otrokom za posvetitev Rusije njenemu brezmadežnemu Srcu in kasneje sestri Luciji glede pobožnosti prvih sobot, se je gospod Jezus prikazal bosonogi karmeličanki sestri Mariji od sv. Petra v Toursu v Franciji okrog leta 1840, da bi širila pobožnosti do svetega obličja.

   

  Ko je Gospod na mističen način nagovoril pobožno karmeličanko, ji je rekel, da obljublja, zlasti svojim duhovnikom, da jih bo branil pred Očetom v nebesih in jim dal njegovo kraljestvo, če bodo z besedami, molitvami in pisanjem branili njegovo prošnjo s tem delom zadoščenja. Pastirji in duhovniki, ki so se pripravljeni odzvati na ta klic, naj si torej prizadevajo po rednem postopku za ustanavljanje bratovščin svetega obličja v svojih župnijah.

   

   

  Obljube glede pobožnosti do svetega obličja

   

   

  Sveto Jezusovo obličje

  Molitev zlata puščica

  “Naj bo najsvetejše Božje ime, ki je najbolj častitljivo, najbolj vredno češčenja, najbolj nedoumljivo in neizrekljivo, vedno slavljeno, blagoslovljeno, ljubljeno, češčeno in poveličevano v nebesih, na zemlji in pod zemljo po vseh Božjih stvareh in po presvetem Srcu Jezusovem v najsvetejšem oltarnem zakramentu! Amen.”

  Čudovita pobožnost Jezusovega svetega obličja izvira iz samega pasijona, ko je Veronikina tančico ublažila rane na Jezusovem obličju, izmučenem od bolečin. Leta 1843 je imela sestra Marija od sv. Petra videnja Jezusa, ki so zahtevala predanost njegovemu svetemu obličju, imenovano zlata puščica. Poročala je, da je v svojem videnju videla sv. Veroniko, ki s svojo tančico briše pljunke in blato z Jezusovega obličja na poti na Kalvarijo. Dejala je, da današnja bogokletja in preklinjanje pomenijo pljunke in blato, ki jih je Veronika brisala tisti dan. Po besedah ​​sestre Marije od sv. Petra ji je Jezus v njenih videnjih rekel, da želi pobožnost njegovemu svetemu obličju kot zadoščenje za bogoskrunstva in preklinjanje, ki jih je označil za strupene puščice. Napisala je tudi molitev zlata puščica svetega obličja, ki ji jo je narekoval Jezus. Ta molitev je zdaj znano delo zadoščevanja Jezusu Kristusu.

  Če vam vaš dnevni urnik ne dopušča iti k sveti maši ali evharističnemu češčenju, lahko vedno zmolite to kratko, a močno molitev zadoščenja k svetemu obličju, ki jo je Jezus razodel sestri Mariji od sv. Petra: »Naj bo vedno slavljeno neizrekljivo Božje ime«.

  Sveti Janez Pavel II. nam je rekel: »Iščite Kristusa! Glejte Kristusa! Živite v Kristusu!«

  Molite lahko tudi litanije svetega obličja. Sveti Pavel pravi: »Vsi mi, ki z odgrnjenim obrazom motrimo Gospodovo veličastvo – kakor bi odsevalo v ogledalu –, se spreminjamo v isto podobo, iz veličastva v veličastvo, prav kakor od Gospoda, Duha.« (2 Kor 3,18)

  Ko boste v prihodnjih dneh molili k Jezusovemu obličju, bodite podobni Veroniki, vendar ne zgolj v smislu tolaženja, temveč tako, da boste odsevali Jezusovo obličje.

  Kako odličen način za začetek posta!

  Božji služabnik Leo Dupont (1797 – 1876), ‘sveti mož iz Toursa’ je širil češčenje Kristusovega obličja. S tem v smrtnem trpljenju popljuvanim in okrvavljenim obličjem je hotel grešnike spodbuditi k spreobrnjenju in pokori. V svoji hiši je imel sliko Odrešenikovega obličja, pred katero je podnevi in ​​ponoči gorela oljenka. Med ljudstvom se je širil glas, da je olje iz te svetilke zdravilno, zato so se v Dupontovo hišo zgrinjala prava romanja.

  Molitev k svetemu obličju

  Jezus, ki si v svojem krutem trpljenju postal »zaničevan in zapuščen od ljudi, mož bolečin«, častim tvoje Božje obličje, na katerem je nekoč žarela lepota in nežnost božanstva, zdaj pa je zaradi mene postalo kakor obraz gobavca! V teh iznakaženih potezah kljub temu prepoznavam tvojo neskončno ljubezen in gorim od želje, da bi te ljubil in si prizadeval, da bi te vzljubili vsi ljudje. Solze, ki so tako obilno tekle iz tvojih oči, se mi zdijo kakor dragoceni biseri, ki jih želim zbrati in z njihovo neskončno ceno kupiti duše ubogih grešnikov.

  O, Jezus, tvoje češčenja vredno obličje je edina lepota, ki očara moje srce! Rotim te, vtisni svojo božansko podobo globoko v moje srce in ga vžgi s svojo ljubeznijo, da bom kmalu zrl tvoje slavno obličje v nebesih. Amen.

  LITANIJE PRESVETEGA JEZUSOVEGA OBLIČJA

  Gospod, usmili se.

  Kristus, usmili se.

  Gospod, usmili se.

  Kristus, sliši nas.

  Kristus, usliši nas.

  Bog Oče nebeški, usmili se nas.

  Bog Sin, Odrešenik sveta, usmili se nas.

  Bog Sveti Duh, usmili se nas.

  Sveta Trojica, en sam Bog, usmili se nas.

  Sveto obličje Sina živega Boga, poglej na nas in se nas usmili!

  Sveto obličje Jezusa Kristusa, poglej na nas in se nas usmili!

  Sveto obličje našega odrešenika, iz presvete Device Marije rojenega,

                     poglej na nas in se nas usmili!

  Sveto obličje, ogledalo Božjega veličastva, poglej na nas in se nas usmili!

  Sveto obličje, ki ga angeli vedno želijo gledati, poglej na nas in se nas usmili!

  Sveto obličje najlepšega od vseh človeških otrok, poglej na nas in se nas usmili!

  Sveto obličje, sijajnejše od sonca, poglej na nas in se nas usmili!

  Sveto obličje, s krvavim potom v vrtu Getsemani oblito, poglej na nas in se nas usmili!

  Sveto obličje, z izdajalskim poljubom ponižano, poglej na nas in se nas usmili!

  Sveto obličje, z zaušnicami neusmiljeno udarjano, poglej na nas in se nas usmili!

  Sveto obličje, svetoskrunsko opljuvano, poglej na nas in se nas usmili!

  Sveto obličje, z vbodi trnja razbrazdano, poglej na nas in se nas usmili!

  Sveto obličje, z žaljivkami osramočeno, poglej na nas in se nas usmili!

  Sveto obličje, s trstom močno udarjano, poglej na nas in se nas usmili!

  Sveto obličje, s smrdljivo krpo pokrito, poglej na nas in se nas usmili!

  Sveto obličje, s solzami zalito, poglej na nas in se nas usmili!

  Sveto obličje, s številnimi zmerljivkami preklinjano, žaljeno in zmerjano,

                     poglej na nas in se nas usmili!

  Sveto obličje, s krvjo omadeževano, poglej na nas in se nas usmili!

  Sveto obličje, na vse načine zlorabljeno, poglej na nas in se nas usmili!

  Sveto obličje, na tkanino svete Veronike vtisnjeno, poglej na nas in se nas usmili!

  Sveto obličje, v Jezusovi smrti na križu sklonjeno, poglej na nas in se nas usmili!

  Sveto obličje Jezusovo, na svetem platnu čudežno sijoče,

                     poglej na nas in se nas usmili!

  Sveto obličje, radost in zanos nebeškega dvora, poglej na nas in se nas usmili!

  Sveto obličje, krepčilo pravičnim na zemlji, poglej na nas in se nas usmili!

  Sveto obličje, uteha žalujočim, poglej na nas in se nas usmili!

  Sveto obličje, vzor vseh kreposti, poglej nas in se nas usmili!

  Sveto obličje, sladkost vernih duš, poglej na nas in se nas usmili!

  Sveto obličje, upanje grešnikov, poglej na nas in se nas usmili!

  Jagnje Božje, ki odjemlješ grehe sveta – prizanesi nam, o Gospod.

  Jagnje Božje, ki odjemlješ grehe sveta – usliši nas, o Gospod.

  Jagnje Božje, ki odjemlješ grehe sveta – usmili se nas.

  Pokaži nam svoje obličje, vse ljubezni vredni Odrešenik!

  In rešeni bomo!

  Molimo.

  Jezus, moj odrešenik, pozdravljam te, častim te in te ljubim, vedno znova onečaščenega z bogokletstvi. Po prežalostnem in brezmadežnem Srcu tvoje Božje Matere ti darujem češčenje vseh angelov in svetnikov kot dišečo daritev in te ponižno prosim, da z močjo svojega svetega obličja vzpostaviš in obnoviš v meni in v vseh ljudeh svojo, zaradi naših grehov iznakaženo podobo. Amen.

  Večni Oče, po prečistih rokah brezmadežne Device ti darujem vsakega češčenja vredno obličje tvojega ljubljenega Sina v spravo za preklinjanje tvojega svetega imena in za spreobrnjenje ubogih grešnikov. Amen.

  Mali rožni venec Kristusovega obličja

  (Mali rožni venec, ki ga molimo z vero in ljubeznijo, je napisal bl. Honorat Koźmiński, poljski kapucin. Moli se na navadni rožni venec.)

  Uvodna molitev:

  Oče naš, poglej prežalostno obličje svojega Sina in nam po zasluženjih njegovega trpljenja odpusti grehe in spreobrni naša srca, da bi ti lahko čimbolj goreče služili. Amen.

  Velike jagode:

  Pokaži nam, Gospod, svoje obličje – in rešeni bomo! (prim. Ps 80, 4)

  Male jagode:

  Ozri se, o Bog, na obličje Kristusovo – in se nas usmili! (prim. Ps 84, 10)

  Na koncu: Naj bo vzvišeno Božje ime vedno in povsod hvaljeno in češčeno po vsem stvarstvu in po božanskem Srcu Jezusa Kristusa – navzočem v najsvetejšem oltarnem zakramentu. Amen.

  Glejte moje obličje in svojo ljubezen bom vlival v vaša srca

  Jezus bl. sestri Pierini De Micheli (1890 – 1945), apostolki pobožnosti Kristusovega obličja:

  • »Želim, da bi bilo moje obličje, ki odseva notranjo žalost moje duše ter bolečino in ljubezen mojega Srca, bolj češčeno … Kdor me gleda v češčenju, me tolaži.«

  • »Kdo bo z ljubeznijo poljubil moje obličje, da bi zadostil za Judežev poljub?«

  • »Vsakokrat, ko gledate moje obličje, bom izlil svojo ljubezen v vaša srca in številne duše bodo po češčenju mojega svetega obličja odrešene.«

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja